Hoe schrijf je een motivatiebrief?
Niet alleen het cv is de plek waar je je persoonlijkheid en competenties kunt laten zien. Ook de sollicitatiebrief of motivatiebrief biedt daar de mogelijkheid toe. Wanneer je een brief schrijft is het belangrijk om altijd die ene vacature waarop je reageert in gedachte te houden. Want wij willen weten wat jou nou zo geschikt maakt als kandidaat voor die functie. Stel je zelf tijdens het schrijven daarom de volgende vragen:
- Staat er in op welke functie je solliciteert en hoe je aan deze functie bent gekomen?
- Beschrijf je jouw werkervaring en kwaliteiten?
- Staat er in je motivatiebrief waarom je juist voor dít bedrijf wilt werken?
- Laat je blijken dat je graag meer over jezelf vertelt in een persoonlijk gesprek?
- Is je sollicitatiebrief enthousiast en overzichtelijk?
- Heb je de brief nagelezen op spellingfouten?
Dit klinkt natuurlijk heel standaard en ergens is dat het natuurlijk ook. Maar in de manier waarop je de tekst schrijft kun je wel origineel zijn. Op internet vind je een tal van motivatiebrief voorbeelden, maar het is vooral belangrijk dat de sollicitatiebrief uit eigen pen komt. Hierdoor ben jij degene die opvalt met zijn of haar brief. En uiteraard speelt de lay-out van de motivatiebrief ook een rol hierin.
Net als in het cv zijn er ook in de sollicitatiebrief dingen die je beter niet kunt doen of die gewoon weg echt niet kunnen. Hieronder een aantal voorbeelden.
- Lange zinnen – Zinnen die net zolang zijn als de hele alinea, lezen gewoon niet zo lekker. Zorg er daarom voor dat je schrijft in makkelijk behapbare zinnen.
- Groetjes – De groetjes doe je aan een vriend of vriendin. Sluit je brief professioneel af met ‘vriendelijke groeten’ of ‘hoogachtend’. Dit geldt ook voor de aanhef van de sollicitatiebrief. Begin jouw motivatiebrief met ‘geachte’ of ‘beste’.
- De bijlagen vergeten – Dit staat gewoon erg slordig.
- Grappen – Net zoals in het cv, is dit niet de plek om jouw gevoel voor humor een podium te geven.
- Clichés – Soms ontkom je er niet aan, maar probeer clichés zoals ‘ik ben een echte teamplayer’ te vermijden. Veel liever lezen we dat jij je thuis voelt in een hecht team, omdat je al jaren aan (bijvoorbeeld) voetbal doet.
- Negatieve ervaringen met je huidige of vorige werkgever – Jouw brief moet een positief gevoel over jou geven en dit is dan ook niet de plek om je negatief uit te laten over jouw vorige werkgevers.
- Een standaard sollicitatiebrief gebruiken – Je probeert origineel te zijn en op te vallen toch? Schrijf dat ook voor iedere vacature waarop je solliciteert een passende brief.
Meer tips ter voorbereiding op jouw sollicitaties vind je hier! Bekijk ook gerust een van onze blogs!